top of page

El Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser aconsegueix la Carta Europea de Turisme Sostenible


Nota de premsa del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya:


El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ha estat acreditat amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una distinció que atorga la Federació EUROPARC per confirmar el compromís de l’espai natural protegit a desenvolupar activitats turístiques tenint en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat.


Per al parc, la CETS significa un reconeixement a la protecció i conservació del territori, i la millora de l’oferta turística integrada a l’espai. El procés per aconseguir l’adhesió a aquest distintiu va començar fa més de tres anys, amb l’elaboració d’una diagnosi, una estratègia i un pla d’acció que ha comptat amb la participació d’entitats públiques i privades implicades en el desenvolupament econòmic i la conservació d’aquest àmbit.


La candidatura, que detalla 8 línies estratègiques i 28 accions a desenvolupar en els propers 5 anys (2019 a 2023), es va dissenyar juntament amb l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i la implicació d’altres entitats, com el Consell Comarcal del Ripollès, l’Associació Leader Ripollès, Ges Bisaura, Mancomunitat de la Vall de Camprodon, Vall de Ribes, i ajuntaments de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, entre altres.


Aquestes línies estratègiques són:


  • Donar prioritat a la identificació del patrimoni i la seva conservació.

  • Oferir serveis, infraestructures i productes turístics que siguin un reflex del territori: qualitat, responsabilitat social i adaptació a la tipologia de client de natura.

  • Conèixer i assegurar la repercussió de l’activitat turística en valors i activitats pròpies del territori.

  • Construir una estratègia de comunicació turística: missatge a transmetre i adequació segons canal i públic.

  • Assegurar la governança com a metodologia per a l’estructuració del treball a la comarca.

  • Potenciar activitats econòmiques característiques del Ripollès complementàries al turisme.

  • Reduir l’empremta ambiental de la comarca i facilitar eines de sensibilització i educació ambiental als seus habitants.

  • Assegurar el pilotatge de la CETS i la seva renovació.


L’acte de lliurament de la CETS al parc tindrà lloc el proper 2 de desembre a Brussel·les, en el marc de la reunió del Comitè Europeu de les Regions.


Compromís amb la sostenibilitat


La Federació EUROPARC és una organització que reuneix espais naturals protegits de 38 països europeus. És la promotora i gestora de l’adhesió a la CETS.


Es tracta d’un compromís voluntari, per distingir primer els espais naturals protegits, i en fases posteriors, les empreses turístiques que més i millor s’esforcen per fer sostenible la seva activitat i col·laborar amb els gestors de l’espai,  que demanen l’adhesió de manera voluntària. En última instància, també s’hi poden adherir agències de viatge.  Això els proporcionar eines útils per a la sostenibilitat de l’empresa, suport tècnic i promoció en xarxa.


A més del Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser, compten amb aquesta carta el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (2001), el Parc Natural del Delta de l’Ebre (2007), el Parc Natural del Montseny (2011), el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (2011), el Parc Natural de Montsant (2016), el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter (2016), i el Parcs del Garraf, Olèrdola i Foix (2017). A més, es troba en procés d’adhesió a la CETS el Parc Natural de Cap de Creus, i preveu aconseguir-la el 2020.

47 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page