El plens municipals de Molló (el Ripollès) i de Pi (el Conflent) han aprovat aquesta tardor de 2018 el conveni d'agermanament entre ambdós municipis, que es portava treballant des de feia mesos.
Les comarques veïnes del Conflent i del Ripollès tenen una molt antiga relació documentada des dels moments fundacionals de Catalunya quan al Conflent i al Ripollès governaven les mateixes famílies comtals, que afrontaven des dels Pirineus els reptes i esperances d’un nou país. Certament Guifré el Pilós (840-897), fundador dels monestirs de Ripoll i Sant Joan, amb arrels familiars al Conflent i amb responsabilitat de govern en aquesta comarca, és qui millor representa aquesta època i aquesta relació.
Les dues comarques, a més, han compartit economia, formes de vida i tradició. El tractat dels Pirineus de l’any 1659, que va traçar per primera vegada una frontera estatal entre la comarca del Conflent i del Ripollès, lentament ha anat tenint efectes de distanciament i separació entre les dues comarques, sobretot en el darrer segle, malgrat que es mantenen punts de trobada. D’uns anys ençà el retrobament entre les dues comarques s’ha vist reforçat de moltes maneres, una d’elles, sens dubte, l’agermanament el 1969 entre Prada i Ripoll.
Els municipis de Pi (Conflent) i Molló (Ripollès) tenen molts punts de trobada i una llarga tradició de cooperació. Al ser municipis propers geogràficament, sempre han tingut una relació important, malgrat que no existeixi cap via de comunicació que els connecti directament. Molló està ubicat a la vall alta del riu Ritort, a la conca del Ter i al vessant sud dels Pirineus, i forma part de la vall de Camprodon, comarca del Ripollès. Pi està ubicat a la vall del riu de Rotjà, al vessant nord dels Pirineus, a la comarca del Conflent.
Ambdós municipis han viscut històricament de les activitats primàries (agricultura, ramaderia, forestal), i actualment el turisme (sobretot de natura) hi té un paper destacat.
Històricament els dos municipis han tingut molta relació a través de la ramaderia, ja que el bestiar de Molló ha pasturat durant segles a les pastures estivals de la muntanya de Rojà, que pertanyen al terme de Pi. Diferents ramats de cavalls i eugues (també de boví) han pasturat, i encara ho fan, en aquesta muntanya nordcatalana, a les proximitats del Canigó, pel què ramaders d’un i altre municipi tenen una profunda relació de coneixença i amistat, molt arrelada per l’antic eugasser en Cisco del Carol (Molló) que passava els estius a Rotjà cuidant del bestiar mollonenc.
La signatura formal del conveni d'agermanament es farà la tardor del 2019, en el marc de la Diada de l'Agermanament Ripollès-Conflent.
Els dos consistoris han acordat trobar-se almenys dos cops l'any. Els mollonencs i mollonenques visitaran Pi a finals de primavera en el marc d'una nova festa al municipi nordcatalà; mentre que la gent de Pi visitarà Molló en el marc de la Fira de la Trumfa, a principis de setembre.
Comments