top of page

Oberts 13 expedients amb sancions de 120 a 200€ per abandonar o no separar bé les deixalles

L'any 2023, l'Ajuntament va aprovar l'Ordenança reguladora de la recollida i bona gestió dels residus municipals de Molló, que té per objectiu la regulació, en l’àmbit de les competències de l’Ajuntament de Molló, de totes les conductes i activitats dirigides al dipòsit i recollida de residus municipals per fomentar, per aquest ordre, la prevenció i la reducció de la producció dels residus i llur perillositat, llur reutilització, el reciclatge i altres formes de valorització material i eliminació amb la finalitat d’aconseguir el millor resultat ambiental global i mitigar els impactes adversos sobre la salut humana, el medi ambient així com contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.


L'ordenança preveu, entre d'altres qüestions, un règim sancionador per aquelles persones que fan una mala gestió dels residus municipals. En el cas de Molló era molt habitual trobar bosses de deixalles abandonades fora dels contenidors o compactadors, fet que provocava brutícia, insalubritat i que els animals salvatges escampessin els residus per la via pública.


Des de l'aprovació de l'ordenança, i després d'uns mesos on es van enviar advertiments informatius a les persones infractores, es va començar a sancionar amb multes que van dels 120 als 200€ per incompliment d'algunes de les disposicions de l'ordenança. Fins a data d'avui s'han imposat 13 sancions de manera ferma.


Els fets sancionats més habituals són deixar residus fora dels compactadors/contenidors, o bé no separar correctament els residus (tirar brossa de rebuig al contenidor de paper, tirar cartró al contenidor de vidre, tirar restes de poda als contenidors d'orgànica...).


___________________________________________________________________________


Quins fets són sancionables segons l'ordenança?


1. Dipositar els residus sense separar-los correctament per fraccions, en contenidors o compactadors diferents als identificats per a cada fracció de residus, deixar-los abandonats sense introduir-los dins el contenidor o compactador, o contravenint el que disposa aquesta ordenança.


2. Lliurar els residus en condicions que produeixin abocaments mentre es presta el servei de recollida.


3. No utilitzar el servei de recollida de residus del municipi i fer ús del d’altres municipis quan es resideix o es realitza una activitat comercial o empresarial en el terme municipal de Molló.


4. Utilitzar el servei de recollida de residus del municipi de Molló quan no es resideix o es realitza una activitat comercial o empresarial en el terme municipal de Molló.


5. Dipositar a les papereres de la via pública bosses de residus domèstics, caixes o paquets anàlegs.

6. No recollir de la via pública els excrements d’animals per part dels seus propietaris.


7. Dipositar els residus sense compactar o fora dels contenidors sense aprofitar la seva capacitat.


8. L’incompliment pels productors i/o posseïdors de residus comercials no perillosos, d’acord amb l’article 10 d’aquesta ordenança.


9. Utilitzar els contenidors per a fins diferents dels que preveu aquesta ordenança.


10. Recollir o aprofitar residus domèstics sense autorització prèvia o llicència.


11. Lliurar els residus orgànics dins de bosses no compostables.


12. Lliurar residus prohibits.


13. Prendre, malmetre o no tenir cura dels contenidors.


14. Embrutar els carrers o vies públiques, parcs i jardins i zones d’ús públic amb qualsevol tipus de material (inclosos pintura, fang, terra...).


15. Qualsevol acció o omissió que infringeixi les disposicions d’aquesta ordenança i/o de la normativa sectorial en matèria de residus, i no resultin tipificades d’infraccions molt greus o greus en aquesta ordenança o en la normativa de caràcter sectorial.

86 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page